Legale piratenzender Team FM gestart via DAB+

Legale piratenzender Team FM gestart via DAB+

DAB

De legale ‘piratenzender’ Team FM is vanaf vandaag niet meer alleen via internet en op de kabel te ontvangen, maar ook via DAB+. Het station is in de regio Emmen te ontvangen via kanaal 7C. Team FM heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met MTVNL.

Speciaal voor Team FM heeft MTVNL een nieuwe zender aangezet in Emmen met een vermogen van 0,8 kW. Langzaam maar zeker begint de dekking van het netwerk van MTVNL noemenswaardig te worden.

Lange tijd zond dit netwerk uit via zeer zwakke zenders die nauwelijks bereik hadden. Inmiddels staan er wat sterkere zenders in onder meer Markelo, Eindhoven, Goes en Rotterdam. Nu is hier dus ook Emmen bij gekomen.

Team FM is de derde radiozender die via het netwerk van MTVNL uitzendt. Eerder besloten ook Groot Nieuws Radio en Radio West een overeenkomst te sluiten met de exploitant van de multiplex. Ondanks dat het netwerk van MTVNL op verschillende kanalen uitzendt en dus regionaal ontkoppeld kan worden, wordt overal in het land hetzelfde signaal uitgezonden. Team FM is hierdoor ook in andere regio’s van Nederland via DAB+ te ontvangen. [Radio.NL]

Laatste wijziging: 5-11-2015 20:36:56

Team FM gestart met uitzendingen via DAB+

De radiozender Team FM is gestart met uitzendingen via DAB+. Team FM maakt gebruikt van het DAB+-netwerk van MTVNL.

“Legale piratenzender”

Team FM zond al uit via diverse kabelfrequenties in Nederland en biedt medewerkers van voormalige piratenzenders een platform om uit te zenden. Een zestigtal medewerkers verzorgt programma’s in onder andere Drenthe, Groningen, Overijssel Friesland en Twente. Hierbij maakt Team FM zowel gebruik van analoge als digitale kabelfrequenties. Daarnaast is de radiozender wereldwijd te beluisteren via Internet.

Team FM noemt zich een landelijke legale ‘piratenzender’ en wordt gedreven door ruim 100 vrijwilligers, die vanuit 42 privé-thuisstudio’s veel aandacht geven aan regionaal talent en nieuws. De DJ’s uit de diverse regio’s draaien hun eigen (dialect) muziek voor de luisteraars.

Tijdelijk landelijke dekking via MTVNL

Team FM heeft haar dekking nu uitgebreid met digitale etherdekking en maakt hiervoor gebruik van het netwerk van de aanbieder MTVNL. MTVNL heeft steunzenders op diverse locaties in Nederland. Momenteel maken alleen de radiozenders GrootNieuwsRadio en Radio West gebruik van dit netwerk. Radio West en GrootNieuwRadio doen dit voornamelijk om hun bestaande DAB+-dekking te verbeteren en aan te vullen.

MTVNL heeft steuzenders in onder andere Den Haag, Rotterdam, Goes, Hilversum, Utrecht, Smilde, Lelystad, Maastricht, Eindhoven en Markelo. Hierdoor is Team FM nu in een groot deel van Nederland via DAB+ te ontvangen. Team FM geeft in een persbericht aan dat de landelijke dekking via het netwerk van MTVNL van tijdelijke aard is. Dit betekent dat Team FM in de toekomst alleen in de regio’s via DAB+ is te horen waar momenteel ook kabeldekking is.

De website radio-tv-nederland.nl bericht dat er vandaag ook voor het MTVNL netwerk een nieuwe steunzender in gebruik is genomen in Emmen op kanaal 7C.

Een overzicht van de steunzenders en frequenties van MTVNL vind je hier.

TeamFM Zoekt Deejay,s

TeamFM Nu in de Ether via DAB+

Uitzenden Via de kabel en via DAB+ , Vanuit je eigen studio,

TeamFM zoekt Deejay,s en studio,s  , Meld je nu aan via www.teamFM.nl

Emmen, donderdag 5 november 2015 - Radio Team FM is vanaf vandaag niet meer alleen op internet en de kabel te ontvangen, maar zend nu ook digitaal uit via de ether op DAB+ vanuit en voor de regio Emmen op kanaal 7C (192.352 MHz) en tijdelijk ook in andere gebieden in Nederland via het landelijk MTVNL-netwerk. 

Hierdoor is Radio Team FM nu ook via de digitale autoradio te ontvangen in hoge kwaliteit. De legale ‘piratenzender’ is vanaf augustus 2011 al via de kabel van Ziggo te ontvangen in Drenthe, Friesland, Groningen, Midden Nederland, Twente. In januari 2015 ook in Overijssel en de Noordoostpolder.

Radio Team FM verzorgt 24 uur per dag, zeven dagen per week live uitzendingen. Team FM is een landelijke legale ‘piratenzender’ en wordt gedreven door ruim 100 vrijwilligers, die vanuit 42 privé-thuisstudio's veel aandacht geven aan regionaal talent en nieuws. De DJ’s uit de diverse regio's draaien hun eigen (dialect) muziek voor de luisteraars.

Doelstelling

De Stichting (Team FM) breidt uit en bouwt aan een succesvol landelijk netwerk van regionale deejays. Ben jij iemand met ‘Piratenbloed’, ben je een groot muziekliefhebber en wil je jouw eigen programma aan een groter publiek laten horen vanuit je eigen thuisstudio? Dan is Team FM hét radiostation voor jou. Kijk voor meer informatie op http://www.teamfm.nl.

Piratenzender’ TEAM FM via DAB+ te beluisteren

De liefhebbers van Nederlandstalige muziek komen via het digitale radionetwerk DAB+ nog meer aan hun trekken. De ‘piratenzender’ TEAM FM krijgt namelijk vrijwel landelijke DAB+ dekking via de frequentiemuxen die door Mobiele TV Nederland (MTVNL) worden geëxploiteerd.

Via MTVNL zijn op dit moment de radiozenders Groot Nieuws Radio en Radio West te beluisteren. In een persbericht maakt TEAM FM bekend dat het eveneens via de DAB+ frequenties van MTVNL gaat uitzenden. Hierdoor krijgt de zender in grote delen van Nederland bereik in de ether. TEAM FM is nu alleen via internet en regionaal via het Ziggo-kabelnetwerk in Drenthe, Friesland, Groningen, Midden Nederland, Twente en Noordoostpolder te beluisteren. De radiozender verzorgt 24 uur per dag live-uitzendingen waarin regionale dj’s hun eigen streekmuziek aan de luisteraars laten horen. De huidige vrijwel landelijke dekking is mogelijk van tijdelijke aard. Wanneer MTVNL technisch de mogelijkheid heeft om regionale zenders van eigen aanvoersignaal te voorzien, wordt het uitzendgebied van TEAM FM tot noordoost-Nederland beperkt.

DAB+ walhalla voor Nederlandstalige muziek

Wie van Nederlandstalige muziek houdt, heeft een grote keuze via DAB+. Naast de landelijke zender 100%NL kan men via regionale frequenties onder meer naar de zenders RADIONL, PUUR NL en Radio Continu luisteren. Sinds 1 november hebben veel regionale radiozenders een grotere landelijke dekking gekregen omdat ze van restcapaciteit op de regionale frequentiemuxen gebruik kunnen maken. Voor ontvangst van DAB+ is een geschikte radio nodig. Deze is al voor minder dan veertig euro te koop.

Meer regionale zenders via DAB+

Het aanbod van regionale zenders via het digitale radionetwerk DAB+ wordt op 1 november verder uitgebreid. Dan wordt overgebleven restcapaciteit op regionale frequenties in gebruik genomen. Dat meldt Radiodigi.

Nederland kent vijf regionale frequentiemuxen. Hierop worden regionale publieke en commerciële radiozenders uitgezonden. Uitgezonderd de Randstedelijke frequentiemux 8A zijn er op andere frequentiemuxen nog kanaalsloten voor doorgifte van radiozenders vrij. In augustus heeft het ministerie van Economische Zaken deze zogenaamde restcapaciteit via een tender verdeeld. Regionale commerciële omroepen konden zich hierbij inschrijven om ook in andere regio’s via DAB+ uit te gaan zenden.

Regionale DAB+ uitbreiding op 1 november

Op de regionale frequentiemuxen 6B, 7A en 9D wordt het aanbod van regionale zenders vanaf 1 november hierdoor groter. De radiozenders Amor FM, Freez FM, Groot Nieuws Radio, Joy Radio, KBC, Radio Seagull, Radio Continu, Radio Maria, RADIONL, Radio Paradijs, Simone FM, Waterstad FM, Wild FM, Radio 8FM, Radio Decibel en Radio Royaal zijn hierdoor in grotere delen van Nederland digitaal in de ether via DAB+ te beluisteren. Om het grotere zenderaanbod te beluisteren, dient men vanaf 1 november de DAB+ radio opnieuw naar zenders te laten zoeken. Eerder werd al bekend dat het landelijke aanbod van radiozenders via DAB+ op korte termijn met vijf zenders van de publieke omroep NPO wordt uitgebreid.

Een volledig overzicht van de toevoeging van extra regionale zenders per frequentiemux kan men hier vinden.

Vijf nieuwe NPO-zenders via DAB+

De NPO gaat op korte termijn het aanbod van zenders via het digitale radionetwerk DAB+ uitbreiden. In ieder geval vijf zenders worden aan het huidige aanbod toegevoegd. Dat meldt vaksite RadioTV Nederland.

Een woordvoerder van de publieke omroep heeft bevestigd dat binnen afzienbare termijn de radiozenders NPO Radio 2 Sterren.nl, NPO 3FM KX Radio, NPO Radio 4 Concerten, FunX Slow Jamz en FunX Dance via DAB+ te beluisteren zijn. Het heeft hiervoor toestemming van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) gehad. De verwachting is dat vanaf 1 januari 2016 NPO Soul And Jazz het huidige NPO Radio 6 Soul And Jazz gaat vervangen. De NPO wil het zesde kanaal stoppen, maar wacht hiervoor nog op officiële toestemming van het ministerie van OCW.

Komst FunX Turk onzeker

De aangekondigde komst van FunX Turk en vervanging van NPO Radio Extra voor NPO Evenementen en Nieuws is nog in onderzoek door het ministerie van OCW en derhalve onzeker. Wel verdwijnt radiozender NPO Radio 2 Top2000 volgend jaar uit het DAB+ zenderaanbod van de publieke omroep.

[UPDATE] KPN plaatst voor NPO 24 extra DAB+ zenders

KPN heeft van de Nederlandse publieke omroep (NPO) opdracht gekregen om extra steunzenders voor DAB+ verspreiding te plaatsen. Dat bericht het telecombedrijf vandaag op de eigen internetsite.

NPO is bezig om zowel de binnen- en buitenhuisontvangst van het digitale radionetwerk DAB+ te verbeteren. Deze zogenaamde fase 3-uitbreiding begon net voor de uitschakeling van de AM-verspreiding van NPO Radio 5 op 1 september. Toen kondigde de NPO uitbreiding met bijna dertig steunzenders aan. Deze operatie moet voor 1 januari 2016 voltooid zijn. 

NPO innoveert met DAB+

De NPO is bezig de dienstverlening via het digitale radionetwerk DAB+ te verbeteren. Onlangs gingen de zes belangrijkste radiozenders NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4, NPO Radio 5 en NPO Radio 6 met hogere bandbreedte uitzenden. Alle zenders zijn nu met een bandbreedte van 96kbps uitzenden, uitgezonderd NPO Radio 4 dat naar 128kbps verhoogd is. Dat zorgt voor een betere geluidskwaliteit. In 2016 wordt daarnaast het zenderaanbod via DAB+ aangepast en zal onder meer NPO Sterren.nl landelijk digitaal in de ether te beluisteren zijn.

Update: Ondanks dat KPN op donderdag 22 oktober het nieuws op de eigen internetsite aankondigde, blijkt het om de eerder aangekondigde uitbreiding van NPO DAB+ steunzenders zoals bedoeld in fase 3 te gaan waarvan de uitrol in augustus al is begonnen. Dit houdt in dat er geen extra nieuwe DAB+ steunzenders buiten deze 24 operationeel worden.

DAB+ krijgt visuele uitbreiding

Meer regionale omroepen hebben de DAB+ verspreiding met visual radio uitgebreid. Ook de NPO test het aanbieden van informatie en foto’s via visual radio.

Een groot aantal regionale publieke omroepen – zoals Radio NH, Radio Gelderland en Radio Noord – is in de afgelopen dagen begonnen met het aanbieden van visual radio via DAB+, ook wel MOT-SlideShow genoemd. Zenderbeheerder Broadcast Partners heeft hiervoor de regionale frequentiemuxen technisch geschikt gemaakt. Het is aan de regionale omroepen zelf om van de technische mogelijkheid gebruik te maken.

De week van de digitale radio DAB+

Tijdens de week van de digitale radio – die op 5 oktober begint – gaan diverse regionale omroepen visual radio in bredere vorm gebruiken. Op dit moment wordt alleen het logo van de regionale omroep meegezonden. Tijdens de week van de digitale radio gaat een aantal regionale omroepen naar verwachting meer informatie via visual radio aanbieden. Feitelijk is het mogelijk dat via deze techniek daadwerkelijk visual radio met stilstaande beelden vanuit de studio via DAB+ worden meegezonden. Voor gebruik van visual radio en SlideShow is een geschikte DAB+ ontvanger met grafisch display nodig. Deze zijn al voor rond de honderdvijftig euro verkrijgbaar.

Nieuwe internetsite Digital Radio+ volgende stap uitrol DAB+

Met de komst van de vernieuwde internetsite van Digital Radio+ is een nieuwe volgende stap in de uitrol van DAB+ in Nederland gezet. In Nederland zijn steeds meer zenders via DAB+ te beluisteren.

Digital Radio+ is een samenwerking van landelijke publieke en commerciële zenders en de regionale omroepen verenigd in Stichting ROOS. De internetsite van Digital Radio+ informeert de bezoeker over de mogelijkheden en de voordelen van DAB+ ontvangst in Nederland. De update van de nieuwe site werd begin september al verwacht. Jacqueline Bierhorst – project directeur van Digital Radio NL – bevestigt de komst van de vernieuwde internetsite vandaag aan Totaal TV.

Meer DAB+ steunzenders

DAB+ wordt de komende maanden in Nederland nog verder uitgebreid. Als eerste wordt de ontvangst in Nederland in de laatste maanden van dit jaar verbeterd. De NPO rolt voor het eigen DAB+ netwerk fase3 uit. Dat houdt in dat met de komst van bijna dertig nieuwe steunzenders er een vrijwel landelijk dekkend netwerk voor buitenhuis ontvangst voor het einde van 2015 operationeel is. Ook de landelijke commerciële omroepen investeren in verbetering van de ontvangst. Ze volgen het voorbeeld van de NPO en brengen meer steunzenders in de lucht om digitale ontvangst van radiozenders te verbeteren.

Aanbod DAB+ wordt groter

Ook het zenderaanbod via DAB+ wordt in de komende maanden groter. De NPO brengt in 2016 meer zenders – waaronder het Nederlandstalige NPO Sterren.nl – digitaal in de lucht. Het DAB+ aanbod werd op 1 september al uitgebreid met tientallen publieke en commerciële regionale zenders. In de komende maanden komen er op de frequentiemuxen van de regionale omroepen meer nieuwe zenders bij. Het ministerie van Economische Zaken heeft via toezichthouder Agentschap Telecom uitzendvergunningen voor restbandbreedte op de regionale frequentiemuxen verdeeld. Naar verwachting beginnen deze uitzendingen binnen afzienbare termijn.

Regiona

Na de landelijke publieke radiozenders voegen nu ook enkele regionale publieke omroepen de informatieve dienst SlideShow aan het radiokanaal op het digitale radionetwerk DAB+ toe.

Niet alle regionale publieke omroepen hebben SlideShow via DAB+ omarmd. Alleen Radio Noord en Radio Gelderland gebruiken op dit moment SlideShow. Mogelijk dat in de directe toekomst meer regionale omroepen het voorbeeld van RTV Noord en Omroep Gelderland volgen. De twee regionale omroepen staan bekend vanwege de veelzijdige manieren van distributie van tv- en radiozenders.

SlideShow waardevolle toevoeging DAB+

Slide Show wordt vooral in het Verenigd Koninkrijk via digitale etherradio gebruikt. Hierbij worden fotobestanden naar de DAB-ontvanger gezonden. Radiozenders kunnen via DAB+ naast foto’s onder meer het laatste nieuws, de weersverwachting en informatie over het uitgezonden radioprogramma bekijken. Niet alle DAB+ ontvangers ondersteunen de Slide Show-techniek. Vooral duurdere DAB+ ontvangers met kleuren touchscreen beeldscherm kunnen van deze DAB+ techniek gebruikmaken.

le omroepen voegen SlideShow aan DAB+ toe

Noorwegen zet uitschakelen FM definitief door

De Noorse overheid heeft de datum waarop analoge FM radio wordt uitgezet definitief vastgelegd. In de loop van 2017 is het, op lokale stations na, in Noorwegen helemaal gedaan met FM.

Het Noorse ministerie voor cultuur heeft zich akkoord verklaard met het stappenplan om alle FM-zenders van de nationale publieke en commerciële omroepen in 2017 stapsgewijs uit te schakelen. DAB+ neemt het helemaal over. De dekking moet ook in het grotendeels onherbergzame Noorwegen volledig worden. Daar waar de Noorse omroep NRK constateert dat het bereik niet altijd optimaal is of even wegvalt, wordt direct een extra steunzender geplaatst. Noorwegen is met haar voornemen het eerste land wereldwijd dat de ether compleet digitaliseert.

Grote verschillen wereldwijd

En dat laatste is in lang niet alle gebieden het geval. Met name in Afrikaanse landen, maar ook in gebieden zo dichtbij als zuidelijk en oostelijk Europa wordt zelfs nog gedeeltelijk analoog televisie in de ether uitgezonden. Dit is onder andere in Roemenië, Turkije en Griekenland nog het geval. Veel Afrikaanse omroepen hebben geen geld voor de kosten die digitalisering van het zenderpark met zich mee brengt. De digitalisering van radio verschilt in Europa per land fors. Engeland is voorloper, maar het DAB-systeem wordt vooralsnog als extra optie gezien en biedt vaak slechtere geluidskwaliteit dan FM. In Zwitserland verloopt de uitrol van DAB+ ook gesmeerd. Ook in Nederland groeit het bereik dan DAB+ radio fors, maar in België speelt dit nog nauwelijks een rol van betekenis.

DAB+ ontvangst commerciële zenders wordt verbeterd

Landelijke commerciële omroepen gaan op korte termijn investeren om de ontvangst via het digitale radionetwerk DAB+ te verbeteren. Dat is op de vakbeurs IBC bekendgemaakt, meldt RadioTV Nederland.

Menno Koningsberger – directeur van de 538Groep en voorzitter van de Vereniging Commerciële Radio (VCR) – kondigde het verbetertraject voor DAB+ ontvangst aan. De uitspraken van Koningsberger komen niet onverwacht. Bij de bekendmaking werd gemeld dat de radiozenders met het voorstel waren gekomen om de DAB+ ontvangst voor 1 januari 2016 te verbeteren.

Vooral beter binnenhuis DAB+ ontvangst

Door het inzetten van nieuwe zenders wil VCR vooral de binnenhuis ontvangst van DAB+ in 2016 verbeteren. De landelijke commerciële radiozenders zijn via frequentiemux 11C in Nederland te beluisteren. De buitenhuisontvangst – bijvoorbeeld in auto – is in grote delen van Nederland gegarandeerd. De binnenhuisdekking is op dit moment slechts veertig procent dekkend. Door het inzetten van extra zenders moet de ontvangst binnenhuis tot 65 procent worden opgebouwd. De buitenhuis-ontvangst wordt gelijktijdig met het inzetten van extra zenders verbeterd.

Publieke omroep verbetert ontvangst eveneens

De publieke omroep is vorige maand begonnen met het verbeteren van de DAB+ ontvangst. De uitbreiding – die onder fase 3 bekend is – moet ervoor zorgen dat meer mensen binnen het eigen huis naar DAB+ kunnen luisteren. De NPO heeft een hogere prioriteit aan de uitbouw van het DAB+ zenderpark gegeven omdat de AM-verspreiding van NPO Radio 5. Voor het eind van het jaar zijn hierdoor rond de dertig extra DAB+ steunzenders in de lucht.

Lex Harding begint radiozender LXClassics

Onvrede over het huidige muziekaanbod is de reden dat oud-dj Lex Harding de radiozender LXClassics op internet is begonnen. Op de zender is tijdloze muziek uit de jaren ‘60, ’70 en ’80 te horen.

Het motto van radiozender LXClassics is The Magic of Music. De jingles voor de nieuwe radiozender zijn door Hardings ex-collega’s Adam Curry, Wessel van Diepen en Simone Walraven ingesproken. De muziekbibliotheek van LXClassics bestaat uit ruim tweeduizend nummers. Lex Harding over de reden van de komst van de internetradiozender: "Ik ben in toenemende mate ontevreden over het muziekaanbod op Nederlandse radiostations. Dat ligt natuurlijk vooral aan mezelf, ik grijp graag terug naar de tijd dat ik zelf nog discjockey was. Daartoe aangespoord door Rob Stenders ben ik toen maar voor mezelf begonnen."

Alleen leuke liedjes op LXClassics

Over de muziekkeuze is Lex Harding heel duidelijk: "Het is net als vroeger, alleen maar plaatjes draaien die ik zelf leuk vind. Discjockeys mogen dat tegenwoordig niet meer. Een groot verschil met vroeger is dat er niet gepresenteerd wordt en ik ga dat ook echt nooit meer doen, het gaat bij LXClassics alleen om de muziek. Het is een onderneming zonder winstoogmerk, ik hoef er niks aan te verdienen, dus er zijn op LXClassics geen reclames te horen." LXClassics is te beluisteren via de site LXClassics.com of via radio-apps zoals TuneIn Radio en vTuner.

LEX HARDING

LEX HARDING

Regionale commerciële omroepen beginnen op DAB+

Na regionale publieke omroepen zijn nu ook de commerciële regionale omroepen via het digitale radionetwerk DAB+ te beluisteren. Het zenderaanbod van DAB+ is hierdoor groter geworden.

DAB+ wordt na de komst van de commerciële regionale omroepen een belangrijker radioplatform in Nederland. In sommige delen van Nederland zijn via DAB+ meer dan vijftig zenders zonder ruis in stereo geluidskwaliteit te beluisteren. In de meeste gevallen wordt met 64kbps bandbreedte in combinatie met de AAC-compressietechniek uitgezonden. Voor gebruik in de auto en op portable radio’s is dit voldoende om een goede geluidservaring te beleven. In andere gevallen – zoals beluisteren via Home Cinema Systeem – is de gebruikte bandbreedte onvoldoende voor een goede geluidservaring.

DAB+ wordt volwassen

De komst van regionale zenders maakt DAB+ in Nederland volwassen. In Zuidwest Nederland is Puur NL via frequentiemux 9D toegevoegd. In delen van de Randstad kan met via frequentiemux 8A naar Radio Royaal, RADIONL, Amor FM, Wild FM Hitradio, Radio Decibel, Ujala Radio, Fresh FM, Radio Paradijs en Vahon Radio luisteren. In Brabant en Limburg is via frequentiemux 7A het DAB+ aanbod met Puur NL, Q-Music Limburg, Radio 8 FM, Radio Decibel en RADIONL uitgebreid. In Oost- en Midden Nederland kan men via frequentiemux 6B naar Radio Continu, Freez FM, Simone FM, Waterstad FM, RADIONL en Groot Nieuws Radio luisteren. In Noordwest Nederland is frequentiemux 9D met Radio Continu, RADIONL, Joy Radio, Freez FM, KBC Radio en Waterstad FM versterkt.

Opmerkingen

Radio35

26.12.2014 16:46

Radio35.nl vanaf februarie 2015 online

Meest recente reacties

30.10 | 12:27

Oké, dank je wel

30.10 | 12:25

Hallo Tom , met een sateliet ontvanger kan je geen ziggo ontvangen , daar zit een DVB-S tuner en je bent een DVB-C tuner nodig voor kabel

30.10 | 10:29

Hi Gerard ik heb een dreambox die is ingesteld om sateliet te ontvangen, ik wil dit wijzigen zodat hij via de kabel ziggo cccam kan ontvangen. Kan je me vertellen wat ik dan moet veranderen?

03.10 | 15:57

Ik kan het achtergrond kleur van mijn zenderlijst niet meer op zwart krijgen van mijn vu+ uno weet jij dat toevallig gr henk

Deel deze pagina