VECHTDALNL LUISTEREN  KLIK HIER

VERZOEK-PLAAT

 

24/7 De beste nederlandstalige hits 105.6 FM in de ether in heel salland overijsel en drenthe. 

 

🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂

Ziggo levert minder diensten bij honderdduizenden aansluitingen

Ziggo is bezig met het gefaseerd uitschakelen van analoge FM-kabelradio. Het is bezig met de laatste fase van het uitschakelen. Dit keer is Noord-Brabant aan de beurt.

 

Ziggo-klanten in de Brabantse regio’s Den Bosch (’s-Hertogenbosch), Tilburg en Breda kunnen vanaf dinsdag 16 november niet meer analoog naar radiozenders luisteren via het kabelnetwerk van Ziggo. Het analoog luisteren via de ether blijft onverminderd mogelijk. Binnen de regio’s waar analoog naar kabelradio luisteren niet meer mogelijk is, vallen naast eerder genoemde gemeenten onder meer de plaatsen Oss, Boxtel, Best, Waalre, Made, Oosterhout, Etten-Leur, Chaam, Alphen, Bavel, Gorinchem, Kaatsheuvel, Waalwijk, Dongen, Goirle en Rijen onder deze regio’s.

 

Digitaal luisteren

Als alternatief biedt Ziggo een pakket van ongeveer zestig zenders die digitaal ongecodeerd via de kabel te beluisteren zijn. Dit kan onder meer via televisie en tv-decoder. Ziggo heeft voor het digitaal radioluisteren ook De Digitale Radio in het assortiment opgenomen. Deze losse radiotuner kost eenmalig vijftig euro. Andere alternatieven zijn het analoge (FM) of digitale (DAB+) en internetradio.

Ziggo trekt stekker uit dubbele verspreiding NPO-zenders

Ziggo gaat bij meer zenders de dubbele verspreiding in SD- en HD-kwaliteit staken. Bij een deel van het aanbod blijft de zender in zowel SD als HD beschikbaar.
 

Ziggo is bezig met het opwaarderen van alle nu beschikbare SD-zenders van MPEG2 naar MPEG4. Omdat een MPEG4 uitgezonden zender alleen met een HD-decoder bekeken kan worden, maakt het kabelbedrijf bij een deel van de zenders een einde aan de dubbele verspreiding in SD en HD. Dit is onlangs al gebeurd bij alle regionale tv-zenders, BBC One en BBC Two. Ziggo blijft echter alle voor Nederland belangrijke commerciële zenders – bijvoorbeeld van de mediagroepen RTL, Talpa, Disney en Discovery – ook na het omzetten naar MPEG4 in zowel SD als HD via het eigen kabelnetwerk leveren. Dit heeft te maken met de abonnementsstructuur van het kabelbedrijf waarbij HD-kanalen van de commerciële zenders alleen gecodeerd via een duurder tv-abonnement (TV Standaard/TV Start) aan klanten worden geleverd.

 

NPO

In de komende weken lijkt Ziggo een volgende stap bij de gedeeltelijke uitschakeling van dubbele verspreiding van tv-kanalen te gaan zetten. Het gaat hierbij om de zenders van de Nederlandse publieke omroep (NPO). De zenders NPO 1NPO 2 en NPO 3 zijn al enkele jaren in HD-kwaliteit ongecodeerd als onderdeel van het instapabonnement Kabel TV (DKTV) voor alle klanten beschikbaar. Om bezitters van verouderde decoders naar deze zenders te laten kijken, worden deze zenders op dit moment nog in SD aangeboden. Op de zender NPO 3 SD was echter deze week kortstondig een melding in beeld dat de doorgifte op 7 december gestaakt wordt. Ziggo stelt dat de SD-verspreiding van NPO 1, NPO 2 en NPO 3 binnenkort stopt

Ziggo blijft voorlopig analoge radio aanbieden

VodafoneZiggo, waarvan kabelbedrijf Ziggo onderdeel is, mag van het Commissariaat voor de Media analoge radio blijven aanbieden als wordt besloten om met analoge tv te stoppen.
 

VodafoneZiggo heeft tot 2021 ontheffing voor het aanbieden van analoge FM kabelradio gekregen als het bedrijf met analoge tv via het kabelnetwerk va Ziggo stopt. Analoge tv en radio zijn normaal aan elkaar gekoppeld. Zou Ziggo zonder deze ontheffing met analoge tv stoppen dan had men automatisch ook met analoge radio moeten stoppen. Analoge radio wordt door Ziggo-klanten op dit moment veel meer dan analoge tv gebruikt. Vooral oudere abonnees gebruiken het analoge radio-aanbod van Ziggo dagelijks. Dit ondanks dat het kabelbedrijf meer radiozenders digitaal aanbiedt. Maar het beluisteren van radio via televisie of decoder is voor velen te omslachtig in gebruik.

 

Analoge tv

Het aanvragen van de ontheffing is een nieuwe aanwijzing dat Ziggo concrete plannen heeft om het analoge zenderaanbod uit te gaan faseren. Op het moment van aanvraag van de ontheffing stelde het kabelbedrijf nog geen concrete plannen hiertoe te hebben. Onlangs stelde VodafoneZiggo CEO Jeroen Hoencamp echter dat Ziggo binnen twee tot drie jaar analoge tv en radio uit gaat zetten. De ontheffing wijst op een scenario waarbij Ziggo eerder met uitfasering van analoge tv wil beginnen. Totaal TV sprak eerder al in de Digigids de verwachting uit dat in 2018 met afschakeling van een deel van het analoge tv-aanbod wordt begonnen.

 

DOCSIS

VodafoneZiggo verklapte zelf al in bedekte woorden een snellere uitschakeling van analoge tv door te stellen dat uiterlijk in 2020 alle abonnees de beschikking krijgen voor de keuze van een abonnementsvorm met Gigabit internetsnelheid. Om aan te bieden is de overstap naar DOCSIS 3.1 nodig. Om dit te realiseren, heeft Ziggo veel meer bandbreedte nodig. De meest logische en goedkoopste manier om deze bandbreedte te verkrijgen, is het uitzetten van analoge tv en dus op een later tijdstip ook analoge radio.

Radio Caroline op oude BBC-frequentie

Wie nog een goed spelend oud radiotoestel bezit, hoeft die nog niet weg te gooien. De middengolf leeft weer op met lokale Nederlandse stations, maar ook Radio Caroline is teruggekeerd.
JAN-HEIN VISSER
27 DECEMBER 2017
COMMENTS 3
DELEN1
Foto ANP

Sinds de kerstdagen zendt Radio Caroline, de vroegere Britse piratenzender die ook in Nederland geliefd was, weer uit via de middengolf. Dit gebeurt vanaf dezelfde locatie en via dezelfde frequentie als tot enkele jaren geleden BBC World Service. De zendinstallatie in Ordfordness in het zuidoosten van Engeland is nog goed te gebruiken voor 648 Khz. Wel is het uitzendvermogen veel lager, namelijk 1 kilowatt. Omdat niet al teveel andere zenders in Europa op AM 648 uitzenden, is de ontvangst redelijk goed, afhankelijk uiteraard van het soort toestel of het gebruik van een buitenantenne. Vooral in het westen van de Benelux komt Radio Caroline nu goed door.

Tientallen lokale radiozenders staken uitzendingen

In Vlaanderen staken tientallen lokale radiozenders noodgedwongen uiterlijk op 1 januari hun uitzendingen. Dit is het gevolg van nieuwe wetgeving die in 2018 van kracht wordt.
JARCO KRIEK
29 DECEMBER 2017
COMMENTS 3
DELEN3

Het verdwijnen van de radiozenders is het gevolg van een nieuwe herindeling van de Vlaamse ether en verdere digitalisering. Hierdoor krijgen bijna twintig lokale omroepen geen nieuwe uitzendvergunning meer. De reden hiervoor is dat in bepaalde regio’s frequenties van meerdere lokale omroepen gebundeld worden. Volgens de Vlaamse mediaminister Gatz moet dit voor een groter aantal luisteraars gaan zorgen.

 

Ketenradio’s

Tevens komen nieuwe richtlijnen voor de overgebleven lokale omroepen met betrekking tot het verhuren van uitzendvergunningen. Dit betekent het einde van diverse ketenradio’s in Vlaanderen die door het koppelen van lokale radiozenders een vrijwel compleet bereik in Vlaanderen hebben. Na 1 januari is dit niet meer mogelijk. Ketenradio’s als Club en Family Radio verdwijnen hierdoor via FM uit de ether. Enkele van hen keren wel via DAB+ terug en blijven online beschikbaar. De vraag is echter of de tijd op dit moment al rijp is om via deze digitale luistermogelijkheden commercieel in het Vlaamse radiolandschap te kunnen overleven.

 

Radiopiraten

Het verhuren van uitzendvergunningen is al meer dan twintig jaren normale zaak in Vlaanderen. Eind jaren ’80 van de vorige eeuw zochten Nederlandse radiopiraten als Delta 90 en Telstar Radio nadat het illegaal uitzenden in Nederland vrijwel onmogelijk was geworden een nieuwe toekomst in Vlaanderen. Hiervoor werden in plaatsen als Wuustwezel en Essen, die vlakbij de Nederlandse grens lagen, uitzendvergunningen van lokale radiozenders gehuurd. De trendsetter was Rotterdamse radio-ondernemer Rob Rotgans die begin jaren ’80 zijn Rotterdamse radiopiraat Atlantis een nieuw leven in Antwerpen gaf, door met een hoog vermogen en antennes op Rotterdam gericht in grote delen van Vlaanderen en Nederland te beluisteren was.

Luisteraars willen groter zenderaanbod op DAB+

Een online petitie moet radiozender Efteling Kids Radio via het digitale radionetwerk DAB+ terug in de ether brengen. De zender trok onlangs zelf de stekker uit de digitale etherverspreiding.
JARCO KRIEK
30 DECEMBER 2017
COMMENTS 14
DELEN5

Efteling Kids Radio besloot tot het staken van uitzending via DAB+ nadat de kinderzender aan het aanbod van KPN Interactieve TV was toegevoegd. Hierdoor heeft Eftelings Kids Radio bij alle grotere tv-aanbieders in Nederland beschikbaar. De radiozender huurde voor de DAB+ doorgifte bandbreedte bij dienstenaanbieder MTVNL. Net als radiozenders Arrow Classic Rock en Classic FM vindt Efteling Kids Radio de kosten van de DAB+ uitzendingen te hoog in combinatie met het aantal extra luisteraars die DAB+ verspreiding met zich meebrengt.

 

DAB+ minder aantrekkelijk

Door deze economische afwegingen wordt DAB+ voor veel gebruikers minder interessant. Juist zenders als Efteling Kids Radio, Arrow Classic Rock en Classic FM zorgen voor de meerwaarde van DAB+ omdat deze zenders niet analoog via FM in de ether te beluisteren zijn. Reden voor enkele luisteraars van Efteling Kids Radio een online petitie te beginnen. Deze moet de radiozender tot inkeer brengen en doen besluiten om de DAB+ uitzending te hervatten.

Agentschap Telecom bedreigd door etherpiraten

Het Agentschap Telecom voert een moeizame strijd tegen etherpiraten die vaak legale uitzendingen verstoren. Een harde kern in het noordoosten van het land is nauwelijks aan te pakken.

In een uitgebreid artikel in het Algemeen Dagblad stelt het Agentschap Telecom dat de illegale zendmasten steeds vaker ontoegankelijk worden gemaakt met extreme middelen zoals asbestplaten. De inspecteurs kunnen dan niet bij de apparatuur komen voordat een andere instantie de locatie toegankelijk en veilig maakt. Ook bedreigingen zijn geen uitzondering. Etherpiraterij bestond in het verleden op allerlei manieren en ging vaak zelfs via kabelnetten. Dat is tegenwoordig niet meer zo. Het probleem speelt vooral op de FM-band. En een harde kern van piraten is moeilijk aan te pakken omdat slechts een klein percentage van de daders kan worden achterhaald en daadwerkelijk beboet. De meeste radiopiraten van vroeger zenden tegenwoordig als stream uit via internet of worden legaal op bijvoorbeeld de middengolf.

Hobbyradio op de middengolf vanaf vandaag legaal

STADSKANAAL – De middengolf (AM) in Nederland krijgt een nieuwe toekomst. Daarmee wordt de omroepband nieuw leven ingeblazen. De overheid gaat vanaf vandaag klein- vermogen omroep legaal toestaan. Hiermee komt een wens uit van vele goedwillende radiohobbyisten die nu nog vaak een illegale radiozender gebruiken om hun polka’s en smartlappenmuziek ten gehore te brengen. Er zijn wel enkele spelregels:

Het Agentschap Telecom maakt onderscheid in drie categorieën voor Low Power Amplitude Modulatie (LPAM). Vanaf vandaag kunnen er vergunningen worden aangevraagd voor de categorieën: hobbyradio (1 watt) , kleine omroep en evenementen (100 watt maximaal). De nieuwe categorieën zullen bestaan naast de huidige categorie middengolf vergunningen. De vergunningen worden uitgegeven op volgorde van binnenkomst. Een aanvraag kan gedaan worden mits het Commissariaat voor de Media ook een vergunning heeft verleend.

Er zijn een beperkt aantal middengolf frequenties beschikbaar voor de nieuwe categorieën. De frequenties 747, 828, 1035, 1251, 1395 kHz zijn bestemd voor de categorie kleinschalige omroep en evenementen, met een maximaal vermogen van 1 Watt tot 100 Watt. Als gevolg van een afspraak tussen Albanië en Nederland mag de frequentie 1395 kHz door Nederland uitsluitend gebruikt worden tussen zonsopkomst en zonsondergang. Voor deze omroepen geld een minimale herhaalafstand van 60 kilometer bij 100 Watt per frequentie. De frequentie 1485 kHz is uitsluitend bestemd voor de categorie laag vermogen met een maximaal zender-uitgangsvermogen van 1 Watt.  Of een middengolf opstelplek wordt aangewezen of dat deze vrij is om zelf te kiezen is nog niet helemaal duidelijk. De antenne voor een middengolfzender is qua afmeting al gauw rond de 60 meter lang.

Het AT brengt voor het verlenen van de vergunning €153,00 in rekening. Voor het toezicht in de categorie tot 1 Watt wordt jaarlijks €161,00 in rekening gebracht, en voor de categorie tot 100 Watt €428,00. Ook moet rekening worden gehouden met de BUMA en SENA rechtenorganisatie.

[ bron: semsland.nl ]

Radiopiraten uit jaren ’80 keren online terug

Steeds meer radiopiraten die dertig jaar geleden populair waren, keren online terug. En niet alleen om nostalgische herinneringen naar boven te halen. Er wordt door Nederlanders namelijk vaker online naar radio geluisterd.

 

 

De stijging van het online naar de radio luisteren valt niet alleen de oud-radiopiraten op. Ook bij de huidige radiozenders is online een belangrijke pijler in de toekomst-strategie. De landelijke en regionale omroepen zien in hybride gebruik van online en het digitale radionetwerk DAB+ de ideale opvolger van FM. Dat meer Nederlanders vaker online naar radio luisteren, ondersteunt deze zienswijze.

Radiopiraten keren terug

 

Al langere tijd waren grote radiopiraten uit de jaren ’80 als Keizerstad, Radio Stad Den Haag, Focus 103 en Delta 90 online te beluisteren. Meer oud-radiopiraten volgen dit voorbeeld. Zo zijn onder meer Digitaal Hit FM en Ideaal FM als internetzender teruggekeerd. Op alle radiozenders zijn hoofdzakelijk hits te horen die tijdens de hoogtijdagen tijdens de toen illegale uitzendingen te horen waren. Ook ex-radiopiraten uit de regio Dordrecht zijn gezamenlijk onder de naam Radio 078 via internet teruggekeerd. De meeste radiozenders zijn via TuneIn te beluisteren.

Radiopiraat gebruikt uitzendmast en frequentie lokale omroep

In Maasdriel is een radiopiraat uit de gelucht gehaald die op een heel speciale wijze onder de aandacht van het Agentschap Telecom wilde uitkomen. De zender maakte gebruik van de faciliteiten van de voormalig lokale omroep.

 

RTV Maasdriel staakte enige tijd geleden de uitzendingen. Een nieuwe vrijwilligers is al enige tijd bezig om een nieuwe uitzendlicentie voor een lokale omroepinstelling voor de gemeente Maasdriel te krijgen. Het viel enkele medewerkers op dat op de oude frequentie 107MHz van RTV Maasdriel de uitzendingen van de radiopiraat M-stad te horen waren. Na het uitpeilen van de zender bleek M-stad uit de zendmast van RTV Maasdriel uit te zenden. Daarbij werd zelfs het antennesysteem van de voormalig lokale omroep gebruikt.

Lokale piratenomroep had groot zenderbereik

 

Lokale piratenomroep M-stad radio zond uit met een zender met een vermogen van ongeveer 1000Watt. Op de eigen internetsite meldt de radiopiraat dat zelfs in Engeland naar de zender geluisterd kon worden. Agentschap Telecom heeft de zender uit de lucht gehaald en in beslag genomen.

Weer uitbreiding zenderaanbod DAB+

Het aanbod van radiozenders dat via het digitale radionetwerk DAB+ te beluisteren is, blijft groeien. In een deel van Nederland is de radiozender Gigant FM digitaal te ontvangen.

 

Gigant FM is een commerciële zender die gebruikmaakt van de mogelijkheden om digitaal in de ether via de frequenties van MTVNL uit te kunnen zenden. Op diverse DAB+ frequenties is het zenderaanbod van MTVNL regionaal te beluisteren. De zenders zijn onder meer in Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Maastricht en Utrecht opgesteld. Het aanbod bestaat na de komst van Gigant FM uit vier zenders. Ook Groot Nieuws Radio, Omroep West en Team FM zijn op deze frequenties te beluisteren. Radiozenders kunnen bij MTVNL DAB+ bandbreedte huren.

Nederlandstalig aanbod DAB+ groeit

 

Door de komst van Gigant FM groeit wederom het Nederlandstalig aanbod dat digitaal in de ether te beluisteren is. De radiozender zendt naar eigen zeggen Nederlandstalige zogenaamde piratenmuziek met een Engelse knipoog uit. Ook Team FM hanteert een soortgelijk format. Verder zijn via diverse uitzendkavels onder meer de radiozenders 100% NL, RADIONL en Puur NL te beluisteren. Op korte termijn wordt het Nederlandstalige aanbod op DAB+ met het publieke themakanaal NPO Radio 2 Sterren.nl verder uitgebreid.

Doek valt voor vele middengolfzenders

Vanaf 1 januari 2016 is het gedaan met alle middengolfzenders van Deutschlandfunk en Radio France. Maar ook de legendarische zender van het Luxemburgse RTL Radio gaat uit de lucht.

RTL Radio op AM 1440 Khz. stopt op 1 januari 2016 voorgoed. Daarmee verdwijnt ook één van de bekendste middengolfzenders van heel Europa. De kans is groot dat de antenne-installatie snel wordt afgebroken. RTL Radio, met het nieuwe format 'Deutschlands grosste hits', blijft te horen via internet, satelliet en vanuit Luxemburg ook op FM 97.0 Mhz. Ook Saarländischer Rundfunk op 1422 Khz. stopt op die frequentie net als Deutschlandfunk op alle middengolfzenders. In Frankrijk schakelt Radio France de middengolfzenders van France Info en France Bleu allemaal uit. Luisteraars zijn voortaan, ook in de gebieden met slechte ontvangst, aangewezen op de satelliet, FM of internet. Bezuinigingen liggen mede ten grondslag aan het verdwijnen van de Franse en Duitse zenders.

Nog wel middengolfzenders over

Dat de genoemde omroepen stoppen met uitzenden wil niet zeggen dat het compleet stil wordt, maar dun gezaaid worden de middengolfzenders wel. In Nederland is Groot Nieuws Radio (vooralsnog) via de 1008 AM te horen en ook bijvoorbeeld een lokale zender zoals het Haagse Vahon Hindustani radio op 1566 Khz. Ook zenders uit Engeland (BBC Radio 5, Talksports) en Spanje (Radio Nacional 1 en 5) en dichter in de buurt RTBF International op 621 Khz. zijn nog te beluisteren. Daarnaast nog veel andere Europese (regionale zenders), vooral 's avonds.

8FM vanaf januari landelijke radioketen

Met ingang van het nieuwe jaar smelten drie regionale zenders samen tot één bedrijf. Freez FM en Radio Royaal gaan op in Radio 8FM. Via FM en DAB+ heeft 8FM dan vrijwel landelijk bereik.

Radio Royaal was oorspronkelijk een regionale commerciële zender die in Brabant uitzond en later terugkwam in de randstad. De zender heeft via FM en DAB+ vooral bereik rondom de vier grote steden. Freez FM heeft veel frequenties in het noorden en oosten van het land en 8FM via FM en DAB+ in alle zuidelijke provincies.

Sterker als één bedrijf

De reden om verder te gaan als Radio 8FM, maar dan wel met verschillende regionale edities, is ingegeven door commerciële motieven. Het Brabantse 8FM is van de regionale ketens de meest succesvolle. Het format van de zender wordt leidend en bij de verkoop van advertenties gaat het nieuwe bedrijf zich als 8FM presenteren. De keuze voor die naam is in zoverre opmerkelijk dat de regionale keten vooral via DAB+ het beste bereik kent. Bij Ziggo wordt 8FM al landelijk doorgegeven, maar dat betreft op dit moment dus een signaal vanuit Noord-Brabant.

VHF frequentieband behouden voor DAB radio

Terwijl zeer recent afspraken zijn gemaakt over het gebruik van het grootste deel van de UHF band voor digitale tv, wil WorldDAB garantie dat de VHF band voor DAB gereserveerd blijft.

WorldDAB, waarin zich veel aanbieders van digitale radio hebben verenigd, heeft een beroep gedaan op de overheden om de VHF frequentieband veilig te stellen voor digitale radio. Sinds de afschakeling van analoge tv enkele jaren terug is deze in het grootste deel van Europa niet meer voor tv in gebruik en steeds vaker voor DAB(+).

Druk op frequentieband

De roep voor het veiligstellen van de VHF-frequenties is juist ingegeven door de besluitvorming die is genomen over DVB-T in de UHF-band. WorldDAB heeft de vrees uitgesproken dat juist doordat een deel van de UHF band voor mobiele diensten gaat worden gebruikt, sommige landen gaan proberen om de bandbreedte voor digitale tv ook weer te gaan vinden in het VHF-spectrum waar vroeger analoge tv zat. WorldDAB wijst op de ontwikkelingen in landen als Noorwegen, Nederland en Zwitserland en de noodzaak in heel Europa de VHF band voor DAB+ radio te reserveren. Omdat de L-band in Europa niet (meer) wordt gebruikt, is die frequentieruimte hard nodig.

Groter aanbod DAB+ in Zuid-Nederland

Het aanbod van radiozenders dat via het digitale radionetwerk DAB+ in zuid- en zuidwest-Nederland te beluisteren is, wordt in het tweede kwartaal groter.

 

De zenderuitbreiding is het gevolg van uitbreiding van het DAB+ zendernetpark van het Belgische Norkring. In de omgeving van de Belgische grens kan men hierdoor vanaf het tweede kwartaal 2016 luisteren naar het zenderaanbod dat Norkring via DAB+ uitzendt. In een persbericht toont Norkring de verwachte ontvangstgebieden van de nieuwe zenders. Deze worden in Egem (Oost- en West-Vlaanderen), Genk (Limburg) en Schoten (Antwerpen) geplaatst. Mobiel en buitenhuis ontvangst langs de Belgische grens wordt hierdoor in delen van Nederland mogelijk.

Acht zenders via Nordkring DAB+

 

Norkring exploiteert in Vlaanderen een commercieel DAB+ netwerk dat via frequentiemux 11A uitzendt. Op dit moment zijn acht zenders via Norkring digitaal in de ether te beluisteren. Naast het Engelstalige BBC World Services gaat het om de Belgische zenders en radiostations en één internationaal station. Dit zijn BBC World Service, Club FM, Family Radio, Radio FG, Radio Maria, Radio Stad, Top Radio en VBRO Radio.