De Zero is het nieuwe instapmodel van VU+: een kleine satellietontvanger met verrassend grote mogelijkheden.
VU+ is niet meer weg te denken uit satellietwinkel. De fabrikant brengt de laatste tijd voornamelijk hybride ontvangers op de markt, waarin ontvangst van satelliet gecombineerd kan worden met kabel of Digitenne. Uitzondering is het nieuwe instapmodel Zero, dat alleen geschikt is voor satellietontvangst. In de kleine, sober ogende verpakking vinden we naast de VU+ Zero veel meegeleverde accessoires. De ontvanger is met een breedte van 16cm en een hoogte van 3cm aan de kleine kant. In deze behuizing is natuurlijk geen plaats voor een interne voeding. Die wordt verzorgd door een meegeleverde 12 volt adapter. Dat heeft als voordeel dat de VU+ Zero ook voor recreatie-ontvangst gebruikt kan worden. Het meegeleverde infraroodoog maakt het mogelijk om de ontvanger op een niet zichtbare plek te plaatsen en toch met de afstandsbediening te bedienen. Deze wordt inclusief de benodigde AAA-batterijen meegeleverd. Het gaat hierbij om hetzelfde model afstandsbediening dat VU+ bij veel andere ontvangers levert. Hij ligt lekker in de hand en werkt prima. Ook wordt een HDMI-kabel en A/V-cinchkabel meegeleverd.
Sobere uitstraling
De VU+ Zero heeft een sobere uitstraling. Aan de voorzijde vinden we alleen een IR-sensor en een kaartsleuf waarin we een smartcard kunnen plaatsen. Aan de achterzijde vinden een LNB-ingang zonder doorlusmogelijkheid, een A/V-cinchaansluiting, een HDMI 1.4 uitgang, twee USB 2.0-poorten, een 10/100Mbit-netwerkaansluiting, de infraroodoog aansluiting, stroomingang en een aan/uit-schakelaar. De USB-aansluitingen zijn belangrijk: met een USB-opslagapparaat krijgt de ontvanger timeshift- en opnamemogelijkheden. Verder kunnen we het apparaat via een USB-stick van nieuwe firmware voorzien. Dat is belangrijk, want zo maken we de interne kaartlezer geschikt voor de smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen. Net als alle andere modellen van fabrikant VU+ is de Zero een Linux-ontvanger die op Enigma2 werkt. Er is veel hobbyfirmware voor de VU+ Zero beschikbaar. In onze test gebruiken we de veelgebruikte versie van OpenPli.
Volwaardige satellietontvanger
Hoewel de VU+ Zero klein oogt, is het een volwaardige HD-satellietontvanger met onbeperkte plek voor zenders. Hij ondersteunt alle DiSEqC-protocollen, biedt naast satelliettelevisie ook ontvangst van Over the Top (OTT) IPTV en kan net als andere Linux-ontvangers aangekleed worden met add-ons. Verder is er een meerdaagse EPG met uitgebreide informatie, gekoppeld aan de opnamemogelijkheid. In praktijk blijkt de VU+ Zero een snelle zapper te zijn. Dat komt door de - voor ontvangers in deze prijsklasse - zeer snelle 2000DMPIS single Core 750MHz Broadcom-chipset. Hieraan gekoppeld is een 256MB flashgeheugen en een 512MB DRAM geheugen. Om de interactiviteit compleet te maken, is er werkende ondersteuning van HbbTV. Hierdoor is er op tientallen tv-kanalen via internet extra content beschikbaar. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om uitgesteld kijken-diensten. De HbbTV van de NPO op de drie landelijke tv-kanalen die CanalDigitaal via de Astra1- en Astra3-satelliet doorgeeft werkt probleemloos.
Koppeling andere VU+ apparaten
De VU+ Zero heeft daarnaast nog veel andere extra mogelijkheden. Als eerste kunnen we - zelfs tot 1080p-beeldformaat - media van NAS-apparaten binnen het huisnetwerk naar de ontvanger streamen en op televisie bekijken. Ook is een koppeling met andere VU+ ontvangers mogelijk. De VU+ Zero werkt dan als cliënt-ontvanger en kan opgenomen programma’s vanaf de harde schijven van de overige VU+ apparaten afspelen. Dit alles maakt de VU+ Zero een zeer veelzijdige ontvanger die aan te bevelen is als tweede en/of derde satellietontvanger in een huishouden waar al een VU+ apparaat in de huiskamer wordt gebruikt. Hoewel de Zero een satellietontvanger is, kan hij ook programma's weergeven die door andere VU+ ontvangers van kabel- of Digitenne werden opgenomen. Ook kunnen we kanalen vanaf een ander VU+ apparaat – ook afkomstig van kabel en Digitenne – naar de Zero streamen.
Veel zoekmogelijkheden
De fastscan-applicatie wordt door de VU+ Zero ondersteund. Met de OpenPli-firmware worden nieuwe zenderlijsten via de Astra3-satelliet op 23,2 graden oost binnengehaald. Daarnaast zijn er alle soorten zoekmogelijkheden. Jammer genoeg wordt blindscan niet ondersteund: ook als we de blindscan plug-in van OpenPli downloaden, krijgen we bij de installatie foutmeldingen te zien. Via internet kunnen zenderlijsten automatisch in het apparaat geladen worden. Is OpenPli eenmaal in de ontvanger geplaatst, dan kan de firmware met de afstandsbediening automatisch bijgewerkt worden. Hiervoor is wel een werkende internetverbinding nodig. Het is niet mogelijk om direct via de satelliet nieuwe firmware binnen te halen.
Eerste installatie
Als de VU+ Zero voor het eerst wordt aangezet, verschijnt er een installatiemenu. Hiermee kunnen we de ontvanger eenvoudig instellen en gebruiksklaar maken. Wie de ontvanger van hobbyfirmware als OpenPli wil voorzien, raden we aan hier niet veel tijd aan te besteden. Na het inbrengen van de nieuwe firmware moet namelijk alles opnieuw ingesteld worden. Nieuwe firmware wordt met een USB-stick in de ontvanger geplaatst. Om dit te doen, dienen we de ontvanger met de schakelaar aan de achterzijde uit te zetten. We plaatsen vervolgens een USB-stick met de juiste firmware in de ontvanger. Wanneer deze vervolgens met de schakelaar aan de achterzijde weer wordt aangezet, wordt de firmware automatisch in de ontvanger geplaatst. Daarbij missen we een display aan de voorzijde van de ontvanger: de voortgang van de update kunnen we alleen in de gaten houden via een knipperende led. Het installeren van nieuwe firmware duurt ongeveer anderhalve minuut. Daarna moet de ontvanger met de schakelaar uitgezet worden. Vergeet niet om voor het aanzetten de USB-stick te verwijderen, anders begint de installatie van de firmware opnieuw.
Goede beeldkwaliteit
De beeld- en geluidskwaliteit van de VU+ Zero zijn zeer goed. Het gebruik van de interne kaartlezer verloopt na de installatie van de cccam-emulatie probleemloos met smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen. Voor de rest biedt VU+ wat van een instapontvanger mag worden verwacht: een snelle zapper die niet over een Common Interface-slot beschikt. Installeren we de kanalenlijst van 'Hans', dan vinden we hierin ook internetstreams van duizenden tv-zenders wereldwijd. Deze zijn via de VU+ Zero probleemloos af te spelen. De warmteontwikkeling is door gebruik van een externe voeding matig. Nadeel is dat er geen digitale audio-uitgang aanwezig is.
Conclusie
De VU+ Zero is tijdens de test een hartendief geworden. De prijs/kwaliteit verhouding is uitmuntend en de mogelijkheden zijn veelzijdig. Alleen: waarom geen blindscan?
VERBRUIK EN OPSTART De VU+ Zero verbruikt in stand-by minder dan 0,5 watt. In volledig bedrijf is het verbruik 13 watt. De opstarttijd bedraagt meer dan dertig seconden.
FIRMWARE We hebben de VU+ Zero getest met OpenPli 4.0 firmware versie van 2 april. De ontvanger werd beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen.
Meest recente reacties
30.10 | 12:27
Oké, dank je wel
30.10 | 12:25
Hallo Tom , met een sateliet ontvanger kan je geen ziggo ontvangen , daar zit een DVB-S tuner en je bent een DVB-C tuner nodig voor kabel
30.10 | 10:29
Hi Gerard ik heb een dreambox die is ingesteld om sateliet te ontvangen, ik wil dit wijzigen zodat hij via de kabel ziggo cccam kan ontvangen. Kan je me vertellen wat ik dan moet veranderen?
03.10 | 15:57
Ik kan het achtergrond kleur van mijn zenderlijst niet meer op zwart krijgen van mijn vu+ uno weet jij dat toevallig gr henk