VU+ YAY GO PRO: Android TV-speler met extra's
Het Koreaanse Marusys brengt al enige jaren met succes tv-decoders op de markt onder de merknaam VU+. De fabrikant betreedt nu ook de markt van online mediaspelers met de YAY GO-reeks. We testen het topmodel uit deze modellijn, namelijk de YAY GO PRO.
In de doos
Er worden nogal wat accessoires meegeleverd met de YAY GO PRO. Naast de mediaspeler zelf vinden we in de verpakking natuurlijk de stroomadapter, maar ook twee afstandsbedieningen met bijbehorende batterijen. Ook opvallend is de losse USB-dongle. Een handleiding en een HDMI-kabel van goede kwaliteit maken de inhoud compleet.
Uiterlijk
De YAY GO PRO is een mooi ogende mediaspeler in een zwarte uitvoering. De behuizing doet ons direct denken aan een mediaspeler van een andere fabrikant die al een poosje verkrijgbaar is, namelijk de You-Box van het Spaanse merk Youin. Niet alleen de aansluitingen, maar ook de hardware en het besturingssysteem van de mediaspelers zijn identiek.
Aansluitingen
Aan twee kanten van het apparaat zijn aansluitmogelijkheden. Voor beeldoverdracht is er een HDMI 2.1-aansluiting. Verder zijn er drie USB-poorten, waarvan een USB 3.0 en een USB-C. Analoge audio en video zijn te verkrijgen via een 3.5mm AV mini-jack poort, en voor digitale audio is er een optische uitgang. Voor opslaguitbreiding is een microSD-kaartslot aanwezig. Om het geheel af te maken is een ethernetaansluiting. Hoewel het om een nieuw model mediaspeler gaat, is de maximale ethernetsnelheid slechts 100Mbps en dus geen gigabit.
Twee afstandsbedieningen
Zoals gezegd: niet één maar twee afstandsbedieningen worden meegeleverd bij deze mediaspeler. Altijd handig natuurlijk als je er eentje kwijt bent of samen op de bank de mediaspeler wilt kunnen besturen, maar er zit een duidelijk verschil tussen beide afstandsbedieningen. Het eerste exemplaar is zoals we gewend zijn van de meeste mediaspelers, namelijk een zapper met alleen de belangrijkste toetsen. De tweede afstandsbediening is uitgebreider en heeft bijvoorbeeld kleuren- en nummertoetsen. Later in onze test zou blijken waarom deze uitgebreidere variant wordt meegeleverd. Beide afstandsbedieningen werken via bluetooth en hebben vier voorgeprogrammeerde 'hot keys'. Daarmee kunnen we met één druk de streamingdiensten Netflix, Disney+, Prime Video en YouTube openen. De werking van beide afstandsbedieningen is goed, net als de toetsindeling.
Android 10
De YAY GO PRO is een online mediaspeler die werkt met het Android TV besturingssysteem. In ons testmodel is Android 10 geïnstalleerd. Dit zorgt voor ruime online mogelijkheden. De mediaspeler is officieel door Google gecertificeerd, en dat levert diverse voordelen op. Zo kunnen we naar content van Netflix en YouTube kijken in 4K-beeldkwaliteit. Dit is niet bij alle 4K-mediaspelers het geval omdat beide videodiensten extra eisen stellen aan de hardware om beelden in native 4K te kunnen tonen. Een ander voordeel is dat in de YAY GO PRO de streamingtechniek Chromecast is ingebouwd. Officiële ondersteuning van Google betekent ook dat er ruim zevenduizend apps beschikbaar zijn voor deze mediaspeler. Het aantal films en series dat we via deze mediaspeler digitaal kunnen huren bij Google is inmiddels tot meer dan een half miljoen opgelopen. Ook de Google Assistent wordt door deze mediaspeler ondersteund.
Smart IPTV
En dan die merkwaardige USB-dongle in de verpakking. Uiteindelijk blijkt dat deze extra streamingmogelijkheden met zich meebrengt. Zo wordt het met deze dongle mogelijk om via de protocollen HTTP, UPD, RTP en RTSP video naar de YAY GO PRO te streamen. Een andere mogelijkheid is om binnen het huisnetwerk een verbinding te maken met een VU+ tv-decoder. Hierdoor wordt deze mediaspeler een 'client' waarmee we live tv en opgenomen programma's kunnen bekijken via de VU+ tv-decoder. Dit kan een waardevolle aanvulling zijn van deze mediaspeler. En daarmee is nu ook duidelijk waarom er een tweede, uitgebreidere afstandsbediening met kleuren- en nummertoetsen is meegeleverd. De vooraf geïnstalleerde VU+ app op het beginscherm van de YAY GO PRO speelt hierbij een belangrijke rol. De USB-dongle wordt alleen meegeleverd bij de PRO-modellen van de YAY GO-reeks.
Technisch hart
Marusys gebruikt in de YAY GO PRO een chipset die in veel door Google gecertificeerde en op Android TV OS gebaseerde mediaspelers wordt gebruikt. Dit is de Amlogic S905X3 met een ARM Cortex A53 quad core processor met een maximale prestatie tot 21800 DMIPS. Hieraan gekoppeld is een DDR3 SDRAM geheugen van 2GB en een MMC flashgeheugen van 8GB. Het opslaggeheugen is uit te breiden via USB of het microSD kaartslot.
Kodi
Op de YAY GO PRO is – net als op andere Android TV OS mediaspelers – ook Kodi via een app te installeren. Dit betekent dat op eenvoudige wijze video-, muziek- en fotobestanden van computers en NAS-apparaten binnen het huisnetwerk via deze mediaspeler op tv kunnen worden afgespeeld. De werking van deze mogelijk is probleemloos. Vrijwel alle bestanden worden ondersteund.
Beeldkwaliteit
De YAY GO PRO heeft een uitmuntende beeldkwaliteit. Het betreft een 4K-mediaspeler waarmee beelden maximaal in 2160p 4K Ultra HD kunnen worden weergegeven. Verder ondersteunt deze mediaspeler de beeldformaten 1080p, 1080i, 720p, 576p, 576i, 480p en 480i.
Installatie
De YAY GO PRO installeren is een fluitje van een cent. Heel handig worden we via instructies op het beeldscherm door de eerste installatieprocedure geleid. Het gebruik van de mediaspeler is daarna eenvoudig. Een overzichtelijk beginscherm speelt hierbij een belangrijke rol. Apps kunnen worden gedownload in de Google Play Store. Hiervoor is een Google-account nodig. In de Google Play Store zijn alle belangrijke Nederlandse apps te vinden, zoals Videoland, NLZIET, KIJK, Ziggo en KPN. Maar ook streamingdiensten die in 2022 in Nederland worden verwacht, zoals Viaplay en HBO Max, komen op deze YAY GO PRO beschikbaar.
Eindoordeel
De VU+ YAY GO PRO is een mediaspeler met extra mogelijkheden die interessant zijn voor bezitters van een VU+ tv-decoder. Maar ook zonder zo'n decoder staat deze mediaspeler zijn mannetje. De functionaliteit is goed, het apparaat werkt vlot en reageert lekker op de afstandsbediening. De certificatie door Google maakt het apparaat toekomstbestendig en daarmee een aanrader.
algemene informatie ontvangers
EXTREND 9500 Twintuner
We hebben al veel zogeheten ‘Dreambox-killers’ voorbij zien komen, maar het grootste deel viel al snel door de mand. Andere decoders kwamen in de buurt, maar hadden het nét niet. De Xtrend ET9500 heeft vanaf het eerste moment onze aandacht. Xtrend is voor de Nederlandse en Belgische markt de nieuwe merknaam voor producten van fabrikant Clarke-Tech. Deze fabrikant heeft in het verleden zijn sporen op de decodermarkt al verdiend.
Meest recente reacties
Oké, dank je wel
Hallo Tom , met een sateliet ontvanger kan je geen ziggo ontvangen , daar zit een DVB-S tuner en je bent een DVB-C tuner nodig voor kabel
Hi Gerard ik heb een dreambox die is ingesteld om sateliet te ontvangen, ik wil dit wijzigen zodat hij via de kabel ziggo cccam kan ontvangen. Kan je me vertellen wat ik dan moet veranderen?
Ik kan het achtergrond kleur van mijn zenderlijst niet meer op zwart krijgen van mijn vu+ uno weet jij dat toevallig gr henk