HD satelliet schotel

Een hot item tegenwoordig is een HD satelliet schotel, die heeft u nodig om het digitale televisiesignaal vanaf de satelliet te ontvangen. De schotel fungeert hierbij als een ‘grote spiegel’, die het signaal opvangt en gebundeld reflecteert naar de kop. Deze ontvangstkop wordt ook wel LNB genoemd en wordt gemonteerd op uw schotel. Vanaf de kop gaat het signaal, via de kabels en de HD-satellietontvanger naar je tv. Al deze componenten zijn nodig om te genieten van Canal Digitaal HD TV in haarscherpe kwaliteit.

om te beginnen heeft u een schotel en LNB nodig die bij elkaar passen,  heeft u een 60cm schotel dan moet U ook een LNB gebruiken die geschikt is voor 60cm schotels,  gebruikt u een schotel van 80cm dan moet u een LNB gebruiken voor 80cm schotel, 

De makkelijkse schotels zijn die van TRIAX.  goed signaal en degelijke kwaliteit.

zorg dat de schotel vrij zicht heeft en plaats deze niet vlak voor een gebouw of boom,

plaats u de schotel op een balkon of onder een afdak. zorg dan wel dat de schotel +- 30 graden naar boven kan kijken en de satelieten kan zien.

Opstellen en controleren van je ontvangstinstallatie doe je zo:
Stel je schotelset op zoals je dat gewend bent.
Houd er rekening mee dat je schotel "vrij zicht" moet hebben op het zuiden.

TIP: De kantelhoek (elevatie-hoek) van de schotel voor het beste beeld is in Nederland 29º. Stel de beugel achter de schotel daarom af op 29º.

Er bestaan ook enkele handige apps om je te helpen bij het uitrichten van je satellietset:

App

Platform

Betaald of gratis?

Meer info

Android

Betaald

Android

Betaald

Android

Betaald

Android

Gratis

PC / laptop

Gratis

iOS

Betaald

Mac/Macbook

Gratis

Afstellen met sateliet ontvanger en TV.

sluit de schotel aan op de ontvanger( LNB in). en sluit de ontvanger aan op Uw TV. zet deze vervolgens op het goede kanaal, ( tv oost)

bij gebruik van een duo LNB moet U de tuner configuratie op als volgt invullen .DiSEqC poort A  en poort B . op poort A vult U astra 19,2 in en op poort B astra 23,5

zorg er voor dat U de TV kan zien , zoek nu net zolang tot dat U beeld hebt op TV oost.

Kunt U de TV niet zien op de plek waar de schotel staat, sluit dan een signaal meter aan op uw schotel.

Controleer nadat je je schotel hebt uitgericht of je beeld hebt op de zender Info & Nieuws (kanaal 14).  of 1 van de regionale zenders tv oost of tv gelderland ,( deze zijn vrij te ontvangen)

zorg dat de schotel de satelieten kan zien, anders krijgt U geen beeld.

Merk op: je hoeft niet altijd 100% ontvangst te hebben, vaak is 70% al voldoende voor een goed beeld.

Om het geheel zo ongevoelig mogelijk te maken voor o.a. het weer is het wel zaak dat je de ontvangst maximaliseert!

Zet nu alle afstelbouten vast, doe dit terwijl de signaalmeter zichtbaar is. Tijdens het vast zetten van de bouten wil het nog weleens voorkomen dat de instelling per ongeluk verzet wordt.

Zo plaats U de LNB in de houder. ietsje scheef, dit is om de hoek te bepalen.

DIT IS FOUT , om deze manier kan de satelliet niet van boven af in de schotel schijnen.

De schotel moet vrij zicht hebben , zoals hier op de foto

WELKE LNB

Zoals eerder beschreven, op een schotel van 60 cm , ook een lnb voor 60cm schotel gebruiken, en voor een grotere schotel van 80cm en lnb voor 80cmschotels gebruiken., dit is van essentieel belang dat dit goed is , anders krijg je geen beeld. meestal staat dit achter op de LNB voor welke dia meter schotel de lnb geschikt is

De LNB die af gebeeld staat op de foto past perfect op een triax schotel , en is canal digitaal goed gekeurd. gebruikt U een ander merk lnb dan is het maar de vraag of deze geschikt is voor HD ontvangst en of de diSeqc besturing werkt , als dit 2.0 of hoger is dan is dit meestal niet het geval.

bovendien  werken deze LNB,s  perfect als U een Linux ontvanger gebruikt zoals , Dreambox , Mutant of extrent. want het is ook van belang dat de DiSEqC besturing elkaar ondersteunt.

anders switsch de LNB namelijk niet tussen A en B ( astra19,2 > astra 23,5) en krijg U ook geen beeld op de nederlandse HD zenders..

Succes ,

Gerard

Opmerkingen

R Lenten

25.01.2018 19:52

Van de 3 kanaalbakjes hebben we nu al 3 dagen op 2 helemaal geen Nederlandse zenders mee, ook geen tv oost, alleen Duitse zenders doen het nog.

Emmanuel

07.10.2017 07:35

Hallo Gijsbert,
Ik heb uw commentaar met de meeste aandacht gelezen. Sinds kort heb ik mijn TV Vlaanderen abonnement opgezegd omdat het niet meer van nut was voor mij.
Uw uitleg is echter zeer nuttig

Emmanuel

24.03.2016 10:48

Ik heb een schotel inVlaanderen en kijk naar TV Vlaanderen. Ingevolge de winterse stormen is de richting van de schotel verplaatst. Hoe ga ik te werk

gijsbert

06.10.2017 18:59

ik ben in bezit van een 80 cm ovale spanse schotel merk.gi is die ook geschikt voor hd ontvangst ik heb een dubbele kop voor hd

Meest recente reacties

30.10 | 12:27

Oké, dank je wel

30.10 | 12:25

Hallo Tom , met een sateliet ontvanger kan je geen ziggo ontvangen , daar zit een DVB-S tuner en je bent een DVB-C tuner nodig voor kabel

30.10 | 10:29

Hi Gerard ik heb een dreambox die is ingesteld om sateliet te ontvangen, ik wil dit wijzigen zodat hij via de kabel ziggo cccam kan ontvangen. Kan je me vertellen wat ik dan moet veranderen?

03.10 | 15:57

Ik kan het achtergrond kleur van mijn zenderlijst niet meer op zwart krijgen van mijn vu+ uno weet jij dat toevallig gr henk

Deel deze pagina